Mondhygiëne

Mondhygiëne 

Mondhygiëne 

Voor een optimale mondgezondheid is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Onze mondhygiënist helpt u daarom bij het goed schoon en fris houden van uw gebit. U kunt hierbij eventueel een combinatieafspraak maken bij de tandarts.

De meeste pijnklachten in de mond en andere tandheelkundige problemen ontstaan vanuit onvoldoende mondhygiëne. Ga regelmatig langs bij uw mondhygiënist, zij maakt uw gebit weer lekker schoon en fris, daarnaast helpt zij u uw mond en gebit effectief te verzorgen.

Voorkomen van: tandplak, tandsteen, gingivitis, parodontitis en gaatjes

In de mond zitten miljarden bacteriën. Dit is heel normaal, maar uw gebit moet hier wel goed tegen beschermd worden. De bacteriën kunnen namelijk leiden tot tandplak, een plakkerig lichtgeel laagje op en tussen de tanden en kiezen. Het dagelijks goed weghalen van tandplak, ook op de plekken waar u met de tandenborstel lastig bij kunt komen (tussen de tanden en kiezen) is van groot belang voor een schoon gebit en een gezonde mond. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd leidt dit tot tandsteen en kunnen de bacteriën tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) en ook gaatjes (cariës) veroorzaken. Zo kan ontstoken tandvlees zonder dat u het merkt, onherstelbare schade aan uw gebit veroorzaken.

Nog meer redenen om naar de mondhygiënist te gaan

Onze specialisten helpen u om uw mond in topconditie te houden, dit doen zij tijdens een afzonderlijke behandeling of tijdens een gecombineerde tandartsbehandeling. Met preventieve zorg van de mondhygiënist voorkomt u niet alleen problemen aan uw gebit, tandvlees en kaakgewricht;
mondgezondheid is namelijk van groot belang voor de algehele gezondheid. Bacteriën kunnen zich via de mond snel naar de longen, darmen of bloedvaten verspreiden. Een gezonde mond is daarom een belangrijke barrière tegen verschillende soorten ziektes.

Veel voorkomende mond- en gebitsklachten

Mond- en gebitsklachten komen veelvuldig voor. Heeft u één of meerdere van de onderstaande klachten? Maak snel een afspraak bij onze mondhygiëniste. U kunt hier zonder verwijzing van de tandarts terecht.

    • als u (regelmatig) last heeft van gaatjes
    • als er tandsteen of aanslag op uw gebit ontstaat
    • als u last heeft van een vieze smaak of slechte adem
    • als u verkleurde tanden heeft
    • als uw tanden of kiezen gevoelig zijn bij koud, warmte, zoet en zuur
    • als uw mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
    • als het tandvlees bloedt bij het poetsen
    • als tanden of kiezen los gaan staan
    • als uw tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
    • als uw tandvlees zich terugtrekt
    • U schaamt zich voor gebitsklachten, verkleuringen en tandafbreuk

 

Een goede mondhygiëne kan tandvleesontstekingen en gaatjes voorkomen. Het is daarom verstandig om al op jonge leeftijd én regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Ook als u gaatjes heeft of een slechte adem, kan onze ervaren mondhygiëniste u een oplossing bieden. Deze aandoeningen betekenen lang niet altijd dat u geen goed gebit heeft. Behandeling door de mondhygiënist kan erger voorkomen.

Verloop van de behandeling

Het precieze verloop van uw behandeling hangt af van status van uw mondgezondheid en uw mondhygiëne. De mondhygiëniste begint de behandeling daarom met een uitvoerige controle van uw mond, hierbij kijkt ze naar de conditie van het tandvlees, tanden en mondholte.

Bepalen van de PPS score

De mondhygiënist noteert minimaal eenmaal per jaar de PPS-scores (Periodieke Parodontale Screening) van uw mond. Op basis van deze score kan zij eenvoudig een nieuw behandelplan opstellen.

PPS Pocketdiepte Uw mondgezondheid
1 t/m 3 mm Bij deze score zijn er pockets tot en met 3 mm en is het tandvlees voldoende gezond.
Er wordt gestreefd naar behandelingen en instructies
waarbij deze situatie behouden blijft.
2 t/m 5mm Bij deze score zijn er pockets tot en met 5mm en bevindt de gezondheid van het tandvlees zich op een kantelpunt. Er heeft vaak al enige afbraak van bot plaatsgevonden. Er kan gekozen worden voor extra gebitsreinigingen en mondhygiëne instructies om
de pockets te verminderen, maar het is ook mogelijk om direct uitgebreider onderzoek met een ‘Parodontiumstatus’ te doen en een intensiever
(paro-)traject te starten.
3 t/m 6 mm Bij deze score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot rondom één of meerdere
tanden en kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve
parodontale behandeling te starten (paro-traject).

PPS: Periodieke Parodontale Screening wordt bepaald aan de hand van de pocketdiepte en mondgezondheid.
Cat: de categorie waarin u ingedeeld wordt is mede bepalend voor welke specialist u mag behandelen.
Pocketdiepte: dit is de afstand tussen de tandworteloppervlak en het omliggende tandvlees.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Behandelplan en (vervolg)behandelingen
Bij ernstige mond- of gebitsproblemen stelt de mondhygiënist een parostatus en behandelplan op. Deze neemt ze met u door zodat ze u vervolgens ook direct kan behandelen. Afhankelijk van de gevonden aandoeningen zijn er één of meerdere behandelingen en afspraken noodzakelijk. Tijdens deze behandelingen voert de mondhygiënist de onderstaande taken uit.

    • Het gebit reinigen en vrij maken van tandplak, tandsteen en aanslag
    • Fluoride aanbrengen op de tanden
    • Tanden of kiezen sealen en gladmaken
    • Ruwe worteloppervlaktes gladmaken
    • Adviseren over (aanvullende) gebits- en mondreiniging

Voorafgaand aan deze behandelingen kan de mondhygiënist uw mond lokaal verdoven.

Controle en nazorg

Circa 3 maanden na de behandelingen wordt de status van uw gebit opnieuw in kaart gebracht. De mondhygiënist kijkt of de gebitsproblemen in voldoende mate verhopen zijn. Als er problemen gevonden worden wordt er een aanvullende gebitsreiniging uitgevoerd. Hierna valt u in de nazorgfase. Afhankelijk van uw mondgezondheid worden er afspraken en controles ingepland bij de mondhygiënist en/of tandarts.

Inschrijven op de website is sneller dan tandenpoetsen. Vul het inschrijfformulier in en maak meteen een afspraak!

Een praktijk voor iedereen!

Mondzorgkliniek Stichtse Vecht is er voor iedereen! Iedereen is welkom, kinderen en volwassenen. Het maakt niet uit of u nou 32 tanden hebt of 1 of helemaal geen tanden meer hebt. Bent u bang voor de tandarts? Dat is niets om u voor te schamen. U bent écht niet de enige en wij maken angst patiënten dagelijks mee. Vaak is die angst het gevolg van een behandeling door een tandarts die vergeet dat er een mens in de stoel ligt, en geen gebit. Wij helpen u graag verder om over die angst heen te komen. Geef even bij de intake aan dat u angstig bent en wij houden hier rekening mee. Samen gaan we aan de slag om uw angst te verminderen. Zodat ook u straks met een gerust hart naar de tandarts durft te gaan.

bel

email

route

aanmelden