Kroon en brugwerk

Kroon en brugwerk 

Een brug van keramisch zirkonium

Twee kronen bij afgebroken tanden

Kroon en brugwerk 

Een kroon is een kunsttand- of kies die precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd en kan van verschillende materialen gemaakt worden. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een brug is in principe hetzelfde als een kroon, maar omvat meerdere elementen.

 

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

    • Als er onvoldoende grip is voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
    • Om breuk van een tand of kies te voorkomen bij een grote vulling en/of wortelkanaalbehandeling.
    • Esthetische redenen. Denk aan bijvoorbeeld om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan te verfraaien.
Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Materiaal

Kronen worden over het algemeen gemaakt van keramische materialen (zirkonium, lithiumdisilicaat), porselein, metaal of een combinatie hiervan. In de esthetische zone wordt echter vaak voor porselein gekozen.

Plaatsing van een kroon of brug

Voor de plaatsing van kronen en bruggen werkt de tandarts nauw samen met een gespecialiseerde tandtechnieker. Hierbij worden over het algemeen de onderstaande volgorde aangehouden.

Kroonomslijping

Uw eerste behandeling bestaat uit het plaatselijk verdoven van het gebit om zo de kies of tand te omslijpen. Er wordt ongeveer 1 a 2 mm van uw tand weggeslepen, om ruimte te maken voor de kroon.

Afdruk maken

Als de kies is omslepen zal uw tandarts een afdruk bij u nemen. Zo kan er een kroon worden vervaardigd die nauw sluit op de kroonomslijping.

Kleur van de kroon bepalen

Kleurbepaling is nodig om het esthetische aspect te kunnen waarborgen. Samen met de tandarts wordt door middel van een kleurenschema bepaald welke kleur de kroon dient te worden. Na uw akkoord wordt de kleur bepaald

Noodkroon

Om de omslijping te beschermen tegen breuk en slijtage, wordt een noodkroon geplaatst over de omslijping. Deze noodkroon voorkomt ook dat de tanden scheef gaan staan, waardoor de vervaardigde kroon niet meer past. Het wordt afgeraden om hard of kleverig voedsel te eten met een noodkroon. Mocht uw noodkroon toch losraken, neem dan direct contact op met uw tandarts.

Vastzetten van de kroon

Na ongeveer 2 weken wordt deze noodkroon vervangen voor de definitieve kroon. De tandarts kan er in sommige gevallen voor kiezen om de kroon vast te zetten met een tijdelijk cement, om te kijken hoe het gaat. Als de kroon goed past en de patiënt tevreden is wordt achteraf de kroon met definitief cement vastgezet.
De levensduur van een kroon of brug is gemiddeld 7 tot 15 jaar, afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt. Goed onderhoud van de kroon verlengt de levensduur. Uw tandarts of mondhygiënist(e) kan u hierbij helpen.

Samenwerking Tandtechniek

Mondzorgkliniek Stichtse Vecht werkt samen met goede tandtechniekers in Nederland. Onze samenwerking met Elysee en Excent bieden ons de mogelijkheid om hoogwaardige kwaliteit kroon-en brugwerk te leveren aan onze patiënten. Ook het esthetische aspect staat bij ons hoog in het vaandel. Een kroon of brug wordt daarom ook in nauw overleg met u en uw behandelaar vervaardigd, zodat het eindresultaat vrijwel nauwelijks te onderscheiden is van uw eigen tanden.
Vraag naar meer informatie aan uw behandelaar.

Inschrijven op de website is sneller dan tandenpoetsen. Vul het inschrijfformulier in en maak meteen een afspraak!

Een praktijk voor iedereen!

Mondzorgkliniek Stichtse Vecht is er voor iedereen! Iedereen is welkom, kinderen en volwassenen. Het maakt niet uit of u nou 32 tanden hebt of 1 of helemaal geen tanden meer hebt. Bent u bang voor de tandarts? Dat is niets om u voor te schamen. U bent écht niet de enige en wij maken angst patiënten dagelijks mee. Vaak is die angst het gevolg van een behandeling door een tandarts die vergeet dat er een mens in de stoel ligt, en geen gebit. Wij helpen u graag verder om over die angst heen te komen. Geef even bij de intake aan dat u angstig bent en wij houden hier rekening mee. Samen gaan we aan de slag om uw angst te verminderen. Zodat ook u straks met een gerust hart naar de tandarts durft te gaan.

bel

email

route

aanmelden