Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde

Tijdelijke scheve tanden

Veel mensen maken zich zorgen over het gebit van hun kind tijdens het wisselen. Doordat veel tanden ongeveer gelijk doorbreken kan het zijn dat deze enigszins schreef gaan groeien. Dit komt dan
doordat er teveel tanden zijn en te weinig ruimte. Meestal komt dit later weer goed, omdat de kaak ook nog blijft groeien. Wanneer dit niet goed gaat is het vrijwel altijd mogelijk om de scheve tanden
met behulp van orthodontie te verhelpen.

Tandenpoetsen en na-poetsen

De motoriek van kinderen is nog volop in ontwikkeling. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet helemaal schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na.

Met het na-poetsen verwijderd u niet alleen de laatste tandplak resten, u laat uw kind tevens zien hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Hierdoor wordt effectief tandenpoetsen een gewoonte. Ook na het 10e levensjaar blijft het belangrijk om als ouder en mondverzorger het poetsen te controleren en begeleiden.

Is poetsen thuis een uitdaging? Probeer het leuk te maken door een filmpje/liedje aan te zetten tijdens het poetsen. Kijk bijvoorbeeld samen het onderstaande filmpje. Deze duurt 2 minuten, precies de aanbevolen poetstijd.

Behandelingen en controle

Tijdens een tandartsafspraak helpen we u om gaatjes in het melkgebit te voorkomen en we controleren de mondgezondheid van uw kind. Gaatjes beginnen meestal in de kiezen. Om pijn, ontstekingen en problemen in het volwassen gebit te voorkomen, zorgt de tandarts ervoor dat de gaatjes niet groter worden. Dit doet hij door de gaatjes schoon te maken en de kiezen te vullen. Ook voor speciale behandelingen op het gebied van mondhygiëne en preventie kan uw kind bij ons terecht.

Kindergebit

Rond een jaar of 6 beginnen de meeste kinderen met wisselen. De melktanden maken plaats voor de blijvende (volwassen) tanden. Dit gaat geleidelijk aan en kan per kind verschillen. Waarom wisselen we en wat is eigenlijk het verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit?

Het ‘Gewoon Gaaf’ programma

Bij Mondzorgkliniek Stichtse Vecht werken we met het Gewoon Gaaf programma. Het streven van onze praktijk is ieder kind de kans geven met gave tanden oud te worden. Wij hechten, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, veel waarde aan zowel preventie als
kindertandheelkunde. De Gewoon Gaaf-methode sluit hier perfect op aan, vandaar onze keuze om hiermee te gaan werken. Wetenschappelijk onderzoek naar deze methode toont veelbelovende resultaten. Het doel is om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren, waardoor in de toekomst
minder ingrepen nodig zullen zijn. Om dit te realiseren is het van groot belang om op jonge leeftijd met het voorkomen van gaatjes te beginnen.

Kindertandheelkunde

Gaatjes in het melkgebit voorkomen? Kom dan gerust met uw kinderen langs bij onze speciale mondzorgverleners. Zo zijn ze van jongs af aan gewend aan het tandartsbezoek en zullen ze zich helemaal op hun gemak voelen.

Het eerste tandartsbezoek

Al vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken zijn kinderen meer dan welkom voor een controle. Onze mondzorgverleners nemen de tijd om uw kind op een begrijpelijke en speelse manier 35 te laten zien wat een tandartsbezoek inhoudt. Samen zorgen we ervoor dat uw kinderen van jongs af aan op hun gemak zijn tijdens een tandartsbezoek.

Tips voor jonge kinderen

Bij zeer jonge kinderen zijn behandelingen meestal niet nodig. Wel is het belangrijk om de tandarts te laten kijken of het gebit in orde is. Daarbij voorziet de tandarts u als ouder van adviezen en voorlichting. Met behulp van deze tips zorgt u ervoor dat uw kind het tandartsbezoek niet eng vindt:

    • Leg in kindertaal uit wat er gaat gebeuren en prikkel de nieuwsgierigheid;
    • Neem een knuffel mee;
    • Blijf als ouder bij de controle of behandeling aanwezig;
    • Laat onze tandarts en assistent het woord doen, zij zijn gespecialiseerd in kindertandheelkunde en dus ook in het geven van de juiste uitleg;
    • Neem uw kinderen al vroeg mee, zodat ze kunnen wennen

Wisselen van melktanden

Tijdens de eerste wisselfase, rond 6 jarige leeftijd, komen de eerste blijvende kiezen achterin in het gebit door. In de loop der tijd wisselen ook de voortanden. De blijvende tanden en kiezen lossen als het ware, door de beweging, de wortels van de melktanden- en kiezen op. Hierdoor komen de tanden en kiezen los te zitten. Uiteindelijk zullen de tanden en kiezen daardoor vanzelf uitvallen. Bij enkele gevallen dient de tandarts daarbij te helpen.

Het doorbreken van de eerste blijvende kiezen wordt vaak niet opgemerkt, omdat deze doorkomen achter de laatste melkkies. Het is erg belangrijk dat deze kiezen goed worden verzorgd. Pas doorgekomen kiezen zijn namelijk zeer kwetsbaar. De puntjes die doorkomen moeten dan ook goed worden eegenomen bij het poetsen.

Tijdens de tweede wisselfase, rond de leeftijd van 10 jaar, wisselen de melkkiezen en hoektanden. Rond 12-jarige leeftijd komen er opnieuw blijvende kiezen achterin het gebit door. Deze zijn ook erg kwetsbaar en gevoelig voor gaatjes. Als laatste zullen de verstandskiezen doorbreken rond een leeftijd van 18- 24 jaar. Bij sommigen komen deze echter nooit door.

Tanden en kiezen veranderen

Er zijn een aantal verschillen tussen het melkgebit en het blijvende gebit:

    • Snijtanden hebben in tegenstelling tot die van het melkgebit bij het blijvende gebit een kartelrand. Deze rand bestaat uit drie bobbeltjes op het snijvlak. Door natuurlijke slijtage zullen deze bobbeltjes in de loop der tijd verdwijnen
    • Het glazuur van het blijvende gebit is sterker
    • Het glazuur van het melkgebit is witter
Wat is Gewoon Gaaf?

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës (gaatjes).

Met deze methode wordt per individueel kind bekeken wat de kans is op gaatjes en tandvleesproblemen. Per kind stelt de tandarts en/of mondhygiënist een plan op om gebitsproblemen te voorkomen.

Met focus op intrinsieke motivatie voor (gebits) zelfzorg en een behandelplan dat is afgestemd op het gebit van uw kind, worden zowel kinderen als ouders geleerd en geadviseerd hoe cariës zo goed mogelijk te voorkomen. Uw kind wordt begeleid een gaaf gebit te hebben en te houden. Super gaaf, toch?!

Mijn kind doet mee aan het Gewoon Gaaf programma, moet het dan nog apart voor controle naar de tandarts?

Nee, in het Gewoon Gaaf programma werken de tandarts en preventieassistente samen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mondsituatie van uw kind. U hoeft niet meer apart naar uw eigen tandarts voor de periodieke controle.

Zijn er kosten verbonden aan het Gewoon Gaaf programma?

De kosten voor het Gewoon Gaaf programma worden volledig vergoedt door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering, het brengt geen extra kosten voor ouders met zich mee en gaat ook niet ten koste van het eigen risico.

Inschrijven op de website is sneller dan tandenpoetsen. Vul het inschrijfformulier in en maak meteen een afspraak!

Een praktijk voor iedereen!

Mondzorgkliniek Stichtse Vecht is er voor iedereen! Iedereen is welkom, kinderen en volwassenen. Het maakt niet uit of u nou 32 tanden hebt of 1 of helemaal geen tanden meer hebt. Bent u bang voor de tandarts? Dat is niets om u voor te schamen. U bent écht niet de enige en wij maken angst patiënten dagelijks mee. Vaak is die angst het gevolg van een behandeling door een tandarts die vergeet dat er een mens in de stoel ligt, en geen gebit. Wij helpen u graag verder om over die angst heen te komen. Geef even bij de intake aan dat u angstig bent en wij houden hier rekening mee. Samen gaan we aan de slag om uw angst te verminderen. Zodat ook u straks met een gerust hart naar de tandarts durft te gaan.

bel

email

route

aanmelden